Wat zijn de belangrijkste koffiesoorten?

Er zijn 4 soorten koffiebonen. Alle vier hebben ze totaal verschillende smaakprofielen.

Wat zijn de belangrijkste koffiesoorten?

Er zijn 4 soorten koffiebonen. Alle vier hebben ze totaal verschillende smaakprofielen. De vier belangrijkste koffiesoorten zijn Arabica, Robusta, Excelsa en Liberica en ze hebben alle vier radicaal verschillende smaakprofielen. Arabica is zonder twijfel de meest populaire koffiesoort.

Afhankelijk van wie je het vraagt, geven veel koffieliefhebbers de voorkeur aan Arabica-bonen vanwege de smaak. Arabicabonen worden meestal gebruikt voor zwarte koffie en hebben een zoetere, complexere smaak die je puur kunt drinken. Het grappige is dat het, hoewel het het populairst is, niet zoveel cafeïne bevat als Robusta. De Frappuccino is beroemd geworden door Starbucks en is een gemengde ijskoffiedrank met slagroom en siroop.

Dit leidde uiteindelijk tot de ondergang van de Liberica-koffieboon op de wereldmarkt, aangezien geen enkel ander land ooit in staat was om de productie te evenaren die de Filippijnen ooit hadden ontwikkeld. Of je nu een koffie-newbie bent of jezelf als een koffiekenner beschouwt, er zijn zoveel soorten koffiedranken om te ontdekken. Helaas was deze poging te weinig te laat, want tegen de tijd dat de oogst klaar was voor de oogst droeg Arabica de kroon (die het nog steeds draagt) als de heersende koffievariëteit van de wereld. Als het gaat om wereldwijde productie, staan Robusta-koffiebonen op de tweede plaats op de lijst en zijn ze het populairst in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Deze informatie is zeker nuttig om te bepalen wat je kunt verwachten bij een bepaalde koffie, maar vertelt niet het hele verhaal. Om je koffie te zetten in een filterkoffiezetapparaat hoef je alleen maar je koffie op te scheppen, in het filter te gieten, er wat water in te gieten en op start te drukken om het filterkoffiezetapparaat zijn koffiemagie te laten doen. U kent deze veel geproduceerde koffieboon waarschijnlijk al; deze koffieboon is goed voor meer dan 60% van de wereldwijde koffieproductie. Het wordt veel gebruikt in melanges om de koffie een extra boost van smaak en complexiteit te geven, waardoor het midden- en achtergehemelte beter wordt beïnvloed.

Zoals eerder vermeld, is Arabica de meest voorkomende (en zeker meest verkochte) koffiesoort in Noord-Amerika. We hebben het al eerder gezegd en we zeggen het nog een keer, bij het drinken van koffie gaat het erom te vinden wat je leuk vindt en daarbij te blijven. Als je door het koffiegangpad van je plaatselijke kruidenier loopt, heb je waarschijnlijk wel eens gemerkt dat op bijna, zo niet alle tassen „Arabica-koffie” of „Arabica-bonen” staat.

Robusta-koffies

bevatten extreem veel cafeïne, wat de plant veel veerkrachtiger maakt dan de Arabica-soort.

Je moet het beter in de gaten houden, want als het water van de Moka-pot op is, moet je de pan van het vuur halen om te voorkomen dat koffie aanbrandt.