Verhoogt één kop koffie de bloeddruk?

Een of twee kopjes koffie of thee in de ochtend veroorzaken geen langdurige problemen met de bloeddruk en verhogen ook geen risico op het ontwikkelen van hypertensie. Regelmatige consumptie van deze dranken heeft zelfs enkele gezondheidsvoordelen en wordt als veilig beschouwd, met mate, zelfs bij mensen met een hartaandoening.

Verhoogt één kop koffie de bloeddruk?

Een of twee kopjes koffie of thee in de ochtend veroorzaken geen langdurige problemen met de bloeddruk en verhogen ook geen risico op het ontwikkelen van hypertensie. Regelmatige consumptie van deze dranken heeft zelfs enkele gezondheidsvoordelen en wordt als veilig beschouwd, met mate, zelfs bij mensen met een hartaandoening. Mayo Clinic biedt afspraken in Arizona, Florida en Minnesota en op locaties van Mayo Clinic Health System. Cafeïne kan een korte, maar dramatische stijging van uw bloeddruk veroorzaken, zelfs als u geen hoge bloeddruk heeft.

Het is onduidelijk wat de oorzaak is van deze bloeddrukstijging. De bloeddrukreactie op cafeïne verschilt van persoon tot persoon. Sommige onderzoekers geloven dat cafeïne een hormoon kan blokkeren dat helpt om je bloedvaten wijder te houden. Anderen denken dat cafeïne ervoor zorgt dat je bijnieren meer adrenaline afgeven, waardoor je bloeddruk stijgt.

Sommige mensen die regelmatig cafeïnehoudende dranken drinken, hebben een hogere gemiddelde bloeddruk dan degenen die geen cafeïnehoudende dranken drinken. Anderen die regelmatig cafeïnehoudende dranken drinken, ontwikkelen een tolerantie voor cafeïne. Als gevolg hiervan heeft cafeïne geen langdurig effect op hun bloeddruk. Als u een hoge bloeddruk heeft, vraag dan uw arts of u het drinken van cafeïnehoudende dranken moet beperken of stoppen.

Volgens de Food and Drug Administration is 400 milligram cafeïne per dag over het algemeen veilig voor de meeste mensen. Als u zich echter zorgen maakt over het effect van cafeïne op uw bloeddruk, probeer dan de hoeveelheid cafeïne die u drinkt te beperken tot 200 milligram per dag, ongeveer dezelfde hoeveelheid als gewoonlijk in twee kopjes gezette koffie van 237 milliliter. Houd er rekening mee dat de hoeveelheid cafeïne in koffie, energiedranken en andere dranken varieert per merk en bereidingswijze. Als u een hoge bloeddruk heeft, vermijd dan ook cafeïne vlak voor activiteiten die uw bloeddruk op natuurlijke wijze verhogen, zoals sporten, gewichtheffen of zware lichamelijke arbeid.

FoutVoeg een geldig e-mailadres toe U ontvangt binnenkort de laatste gezondheidsinformatie van Mayo Clinic die u hebt aangevraagd in uw inbox. Mayo Clinic onderschrijft geen bedrijven of producten. Advertentie-inkomsten ondersteunen onze missie zonder winstoogmerk. Mayo Clinic is een organisatie zonder winstoogmerk en de opbrengsten van webadvertenties helpen onze missie te ondersteunen.

Mayo Clinic onderschrijft geen van de producten en diensten van derden waarvoor wordt geadverteerd. Prospectieve studies wijzen op een beschermend effect van een hoge koffie-inname (4 of meer kopjes per dag) tegen hypertensie, voornamelijk bij vrouwen. De auteurs merken op dat onderzoeken hebben aangetoond dat stoppen met koffie drinken de bloeddruk kan verlagen bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben, en de resultaten van dit onderzoek zijn mogelijk niet van toepassing op die groep mensen. Omdat koffie naast cafeïne veel verschillende stoffen bevat, kunnen ook andere stoffen verantwoordelijk zijn voor de effecten op de bloeddruk.

Andere onderzoeken hebben laten doorschemeren dat er mogelijk een hardnekkiger verband bestaat tussen het drinken van koffie en het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk in de loop van de tijd. Hoewel de precieze aard van de relatie tussen koffie en BP nog steeds onduidelijk is, suggereren de meeste aanwijzingen dat regelmatige inname van cafeïnehoudende koffie het risico op hypertensie niet verhoogt. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat koffie direct na consumptie tijdelijk de bloeddruk verhoogt, maar het lichaam past zich snel aan dat effect aan. In deze studie, die verschijnt in de Archives of Internal Medicine van 25 maart, volgden onderzoekers 33 jaar lang de koffie-inname en bloeddruk van een groep mannelijke afgestudeerden van de medische school.

Als uw bloeddruk met ongeveer 5 tot 10 punten stijgt, bent u mogelijk gevoelig voor de bloeddrukverhogende effecten van cafeïne. QardioArm is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een efficiënte, praktische manier om zijn bloeddruk te controleren. Als je overweegt om elke dag koffie te drinken, is het belangrijk om dit met mate te doen en erachter te komen wat het beste werkt voor jou, je lichaam en je levensstijl. Uit dezelfde review bleek dat heilzame stoffen in koffie, zoals fenolen, een beschermend effect kunnen hebben.

Deskundigen zijn van mening dat andere stoffen in koffie, zoals antioxidanten, een beschermend effect hebben op de bloedvaten. De voordelen en risico's van koffie drinken blijven enigszins controversieel, aangezien het onderzoek tot nu toe niet eenduidig is. Cafeïne is een vasoconstrictor, wat betekent dat het de omvang van de bloedvaten verkleint en de bloeddruk kan verhogen. .