Hoeveel kan een kop koffie je bloeddruk verhogen?

Onderzoek toont aan dat het nuttigen van 2-4 kopjes koffie (200-300 mg cafeïne) leidt tot een gemiddelde stijging van 8, 1 mmHg in systolische bloeddruk en 5, 7 mmHg in diastolische bloeddruk. De veranderingen in de bloeddruk zijn tijdelijk en alles wordt binnen 3-4 uur weer normaal.

Hoeveel kan een kop koffie je bloeddruk verhogen?

Onderzoek toont aan dat het nuttigen van 2-4 kopjes koffie (200-300 mg cafeïne) leidt tot een gemiddelde stijging van 8, 1 mmHg in systolische bloeddruk en 5, 7 mmHg in diastolische bloeddruk. De veranderingen in de bloeddruk zijn tijdelijk en alles wordt binnen 3-4 uur weer normaal. Onderzoek wijst uit dat koffie tot drie uur na consumptie de bloeddruk kan verhogen. Als u het echter regelmatig drinkt, neemt dit effect af.

Deskundigen zijn van mening dat andere stoffen in koffie, zoals antioxidanten, een beschermend effect hebben op de bloedvaten. Regelmatige lichaamsbeweging in combinatie met een dieet rijk aan fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen blijven enkele van de beste manieren om een gezonde bloeddruk en een gezond hart te bevorderen (. De FDA raadt volwassenen aan om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag te drinken, de gemiddelde kop koffie bevat 80 tot 100 milligram cafeïne, terwijl een blikje cafeïnehoudende frisdrank 30-40 milligram bevat. Sommige van de bioactieve stoffen die in koffie aanwezig zijn, kunnen gezondheidsvoordelen bieden, waaronder verminderde oxidatieve stress en ontsteking (2, 4,.

Hoewel onderzoek op lange termijn beperkt is, wijzen sommige gegevens erop dat frequent koffie drinken niet gepaard gaat met een verhoging van de bloeddruk of het risico op hart- en vaatziekten. Sommige onderzoeken suggereren dat de hoeveelheid koffie die iemand drinkt bepalend is voor het effect op de bloeddruk. Het effect van cafeïne op de bloeddruk wordt al tientallen jaren onderzocht, met wisselende resultaten, afhankelijk van factoren zoals de onderzochte populatie (bijv. hypertensieve status, fysieke stressoren, leeftijd) en onderzoeksopzet (bijv.

acute effecten, chronische inname, retrospectieve epidemiologische beoordeling). Koffie bevat meerdere bioactieve stoffen waarvan bekend is dat ze sterke antioxiderende effecten hebben en oxidatieve stress in uw lichaam kunnen verminderen (4,. Gewone koffiedrinkers kunnen een tolerantie opbouwen voor de fysiologische effecten van koffie, terwijl degenen die minder vaak koffie drinken een verhoging van hun bloeddruk kunnen ervaren. Matige koffieconsumptie op regelmatige basis zal de gezondheidsresultaten bij mensen met hoge bloeddruk waarschijnlijk niet verslechteren.

Cafeïne is een vaatvernauwend middel, wat betekent dat het de omvang van de bloedvaten verkleint en de bloeddruk kan verhogen. Uit de review bleek dat het drinken van 200 tot 300 milligram cafeïne in het algemeen je systolische bloeddruk met 8 mm Hg kan verhogen, terwijl je diastolische bloeddruk met 6 mm Hg stijgt. Mensen moeten zich echter bewust zijn van hun tolerantie voor koffie en hoe hun lichaam reageert op cafeïne. Natuurlijk wordt overmatige blootstelling aan cafeïne afgeraden, vooral als u al een hoge bloeddruk heeft.