Verhoogt koffie de bloeddruk?

Cafeïne kan een korte, maar dramatische stijging van uw bloeddruk veroorzaken, zelfs als u geen hoge bloeddruk heeft. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van deze bloeddrukstijging.

Verhoogt koffie de bloeddruk?

Cafeïne kan een korte, maar dramatische stijging van uw bloeddruk veroorzaken, zelfs als u geen hoge bloeddruk heeft. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van deze bloeddrukstijging. De bloeddrukreactie op cafeïne verschilt van persoon tot persoon. Hetzelfde geldt voor het effect van cafeïne op de bloeddruk.

Cafeïne kan een korte maar dramatische stijging van uw bloeddruk veroorzaken, zelfs als u geen hoge bloeddruk heeft. Onderzoek wijst uit dat koffie tot drie uur na consumptie de bloeddruk kan verhogen. Als u het echter regelmatig drinkt, neemt dit effect af. Het onderzoek helpt verklaren waarom eerdere onderzoeken zulke wisselende resultaten opleverden.

Koffie verhoogt wel de bloeddruk bij mensen die er niet aan gewend zijn, maar niet bij gewone koffiedrinkers; jongeren lijken gevoeliger voor koffie. En de hypertensieve effecten van koffie lijken afhankelijk te zijn van andere ingrediënten dan cafeïne. Gewone koffiedrinkers raken gewend aan deze ingrediënten, zodat hun druk niet meer dan een punt of twee stijgt, maar mensen die niet gewend zijn aan koffie, kunnen een tijdelijke stijging van hun druk verwachten na het drinken van regelmatig of cafeïnevrij drinken. Cafeïne is een vaatvernauwend middel, wat betekent dat het de omvang van de bloedvaten verkleint en de bloeddruk kan verhogen.

Cafeïne oefent zijn effecten uit door interactie met verschillende receptoren in de hersenen. Deskundigen zijn van mening dat andere stoffen in koffie, zoals antioxidanten, een beschermend effect hebben op de bloedvaten. De meeste artsen adviseren mensen om koffie (en andere bronnen van cafeïne) te vermijden voordat hun bloeddruk wordt gecontroleerd. Voor iemand die al diabetes heeft, kunnen de effecten van cafeïne op de werking van insuline in verband worden gebracht met hogere of lagere bloedsuikerspiegels.

Voor sommige mensen met diabetes kan ongeveer 200 milligram cafeïne, het equivalent van een tot twee kopjes gezette zwarte koffie van 8 ons, dit effect veroorzaken. Koffie bevat meerdere bioactieve stoffen waarvan bekend is dat ze sterke antioxiderende effecten hebben en oxidatieve stress in uw lichaam kunnen verminderen (4,. Koffie bevat cafeïne en duizenden andere chemische verbindingen, waaronder lipiden, koolhydraten, stikstof, mineralen, vitaminen, alkaloïden en fenolische verbindingen. Gewone koffiedrinkers kunnen een tolerantie opbouwen voor de fysiologische effecten van koffie, terwijl degenen die minder vaak koffie drinken een verhoging van hun bloeddruk kunnen ervaren.

En hoewel sommige koffiedrinkers geïrriteerd zijn door een gevoel van snelle hartslag, lijkt koffie geen ernstige hartritmestoornissen te veroorzaken, zelfs niet bij recente patiënten met een hartaanval. Maar de pure cafeïne had een veel kleiner effect op de bloeddruk dan de espresso, waardoor de systolische bloeddruk met gemiddeld slechts 6 mm Hg werd verhoogd. Cafeïne is verantwoordelijk voor het verhogen van de bloeddruk, maar het verschil tussen espresso en pure cafeïne suggereert dat er meer aan de hand is. Gedurende een groot deel van die tijd heeft dit tot controverse geleid en in het tijdperk van Starbucks is het geschil uitgegroeid van een storm in een koffiepot tot aanleiding voor serieuze discussie.

Als iemand bij het drinken van koffie zorgwekkende symptomen ervaart, kan het zijn dat hij of zij met een arts wil praten. Als uw bloeddruk met ongeveer 5 tot 10 punten stijgt, bent u mogelijk gevoelig voor het vermogen van cafeïne om de bloeddruk te verhogen. Gegevens over de frequentie van koffieconsumptie, geslacht en rookstatus werden opgenomen in de lineaire gemengde modellen. Maar veel mensen zijn gevoelig voor zelfs maar één kop koffie, waardoor ze zich zenuwachtig voelen of de slaap verstoren.