Wat zijn de 4 soorten koffie?

Er zijn 4 soorten koffiebonen. Alle vier hebben ze totaal verschillende smaakprofielen.

Wat zijn de 4 soorten koffie?

Er zijn 4 soorten koffiebonen. Alle vier hebben ze totaal verschillende smaakprofielen. De vier belangrijkste koffiesoorten zijn Arabica, Robusta, Excelsa en Liberica en ze hebben alle vier radicaal verschillende smaakprofielen. Als je door het koffiegangpad van je plaatselijke kruidenier loopt, heb je waarschijnlijk op een gegeven moment gemerkt dat op bijna, zo niet alle tassen „Arabica-koffie” of „Arabica-bonen” staat.

Heb je je ooit afgevraagd waarom? Er zijn eigenlijk verschillende soorten koffiebonen, waarbij Arabica de meest voorkomende is. Er zijn vier primaire soorten koffiebonen, arabica, robusta, excelsa en liberiaans, die ik hier in meer detail zal bespreken. Arabica is de meest voorkomende (en zeker meest verkochte) koffiesoort in Zuid-Afrika. Dat komt omdat het eigenlijk een zoetere, meer delicate smaak heeft en de koffie zelf meestal minder zuur is.

Arabicabonen worden geteeld in gebieden op grote hoogte boven zeeniveau, met name in gebieden waar veel regen valt. Brazilië, bekend om zijn weelderige regenwoud, is zelfs's werelds belangrijkste exporteur van Arabica-bonen. De planten zelf zijn vrij delicaat en vereisen behoorlijk wat snoei en constante aandacht voor omgevingsfactoren. De Arabica-koffiesoort is bijzonder vatbaar voor ziekten, dus het is een uitdaging om grote hoeveelheden te kweken.

Dit verhoogt de prijs van de boon op de wereldmarkt aanzienlijk, maar veel koffiedrinkers over de hele wereld betalen graag het verschil vanwege de zachtere, zoetere smaak. Arabicabonen zijn te vinden in Brazilië, Colombia, Ethiopië, Kenia, India, Oeganda. Als het gaat om wereldwijde productie, staan Robusta-koffiebonen op de tweede plaats op de lijst en zijn ze het populairst in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De naam doet deze boon eer aan, want ze staat bekend om zijn sterke en vaak harde smaakprofiel.

Robusta-koffies bevatten een extreem hoog cafeïnegehalte, wat de plant veel veerkrachtiger maakt dan de Arabica-soort. Dat komt omdat de cafeïne werkt als een natuurlijk insectenwerend middel, waardoor een grote bedreiging voor de boom wordt geëlimineerd. De koffiesoort is ook bijzonder tolerant ten opzichte van de omgeving en kan dus op allerlei hoogten en klimaten worden geteeld. Robusta staat erom bekend verbrand of rubberachtig te smaken en is over het algemeen geen populair koffieproduct, behalve waar zeer sterke koffie een culturele norm is.

Omdat het echter zoveel gemakkelijker te telen en te oogsten is dan Arabica-bonen, hebben veel boeren de neiging om hogere winsten te behalen wanneer ze Robusta kunnen verkopen. Robusta wordt vaak gebruikt voor kortingslijnen zoals oploskoffie en wordt soms gebruikt als vulmiddel in donkere braadstukken. Liberica-koffiebonen zijn een zeldzame traktatie. Ze worden geteeld in zeer specifieke klimaten en de productie is veel te schaars voor boeren om hun activiteiten op te schalen om echt te voldoen aan een wereldwijde markt.

Toch worden de bonen als een aangename verrassing beschouwd. De koffieplant in Liberica produceert grotere, onregelmatig gevormde kersen in vergelijking met Arabica-planten. Er wordt gezegd dat het een bloemig en fruitig aroma heeft, maar wanneer het tot koffie wordt verwerkt, heeft het een volle, houtachtige smaak. Excelsabonen komen niet zo vaak voor als Arabica- en Robusta-bonen en zijn ze moeilijker te vinden buiten Azië.

Arabica-bonen, bekend als een van de meest populaire en bekende soorten koffiebonen, zijn de meest geproduceerde soorten en worden beschouwd als bonen van hogere kwaliteit. Als je een fervent koffiedrinker bent, heb je je waarschijnlijk afgevraagd hoeveel verschillende soorten koffiebonen er zijn en wat ze uniek maakt. Robusta-koffiebonen zijn de tweede meest voorkomende koffieboonsoort en vormen 30-40% van de wereldwijde koffieproductie. Nu heb je een overzicht van de 4 belangrijkste soorten koffiebonen, je zou moeten kunnen kiezen wat het beste bij je smaak past.

Arabicabonen zijn verreweg de meest populaire koffiebonen en maken ongeveer 60% van de koffie in de wereld uit. Dit type koffieboon groeit het beste in een warm klimaat met onregelmatige regenval en kan ook op verschillende hoogten groeien. Ik ben een hele week bezig geweest om erachter te komen wat elke soort koffieboon anders maakt en wat voor mezelf geprobeerd. De extra moeite is zeker de moeite waard, want je krijgt een aanzienlijk betere smaak en versheid, ongeacht het soort koffieboon dat je kiest.

.