Wat zijn de 2 soorten koffiebonen?

Binnen het geslacht Coffea zijn er vier hoofdsoorten koffiebonen. De meest voorkomende en economisch relevante zijn Arabica- en Robusta-koffiebonen, die meer dan 90% van de wereldwijde koffieproductie uitmaken.

Wat zijn de 2 soorten koffiebonen?

Binnen het geslacht Coffea zijn er vier hoofdsoorten koffiebonen. De meest voorkomende en economisch relevante zijn Arabica- en Robusta-koffiebonen, die meer dan 90% van de wereldwijde koffieproductie uitmaken. De andere commercieel geteelde soorten koffiebonen zijn Liberica en Excelsa. Arabica en robusta zijn vandaag de dag de twee meest voorkomende koffiesoorten die wereldwijd worden verkocht en geproduceerd.

Maar ook al komen ze zo vaak voor, de meeste mensen hebben geen idee wat het verschil tussen hen is. Liberica-bonen zijn groter dan de andere, vaak asymmetrisch, en ze zijn de enige koffieboon ter wereld die zo'n onregelmatige vorm heeft. Als je door het koffiegangpad van je plaatselijke kruidenier loopt, heb je waarschijnlijk wel eens gemerkt dat op bijna, zo niet alle tassen „Arabica-koffie” of „Arabica-bonen” staat. Het is afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara en wordt grotendeels geteeld in het oosten, met name in Afrika, Indonesië en vooral in Vietnam, de grootste producent van robusta-koffie.

Je hebt waarschijnlijk ook wel eens gehoord van Robusta, want deze koffie staat op de tweede plaats na Arabica als de meest geproduceerde koffie ter wereld. Helaas was deze poging te weinig te laat, want tegen de tijd dat de oogst klaar was voor de oogst droeg Arabica de kroon (die het nog steeds draagt) als de heersende koffievariëteit van de wereld. Arabicakoffie, ook bekend als Arabische koffie, is afkomstig van de Arabica-plant en wordt beschouwd als de eerste gekweekte koffiesoort. Hoewel er geen echt betere koffie is, lijken de meeste mensen Arabica te verkiezen boven Robusta omdat het beter smaakt.

Pas in 1995 verscheen Liberica opnieuw in de koffiewereld; natuurbeschermers hebben de laatst overgebleven planten gered door ze te verplanten in Filipijnse teeltgebieden die beter geschikt waren voor Liberica om te gedijen. Dit verhoogt de prijs van de boon op de wereldmarkt aanzienlijk, maar veel koffiedrinkers over de hele wereld betalen graag het verschil vanwege de zachtere, zoetere smaak. De allerbeste Robusta-koffiebonen bevatten toetsen van chocolade en rum in hun smaakprofiel, maar zijn in werkelijkheid niet altijd direct verkrijgbaar. Er zijn echter enkele gevallen waarin heerlijke Robusta-koffies van hoge kwaliteit hun weg vinden naar de schappen van supermarkten.

Net als de hierboven beschreven Liberica-koffie, wordt Excelsa voornamelijk geteeld in Zuidoost-Azië en vertegenwoordigt slechts een klein deel van de wereldwijde koffieproductie. Deze informatie is zeker nuttig om te bepalen wat je kunt verwachten bij een bepaalde koffie, maar vertelt niet het hele verhaal. Het kan moeilijk en arbeidsintensief zijn om Arabica-koffiebonen te telen in omgevingen die van nature niet aan deze criteria voldoen.