Wat zijn de twee belangrijkste soorten koffie?

De meeste koffiebonen die je in de supermarkt, op de markt, in de koffieshop en in het café ziet, zijn arabicakoffie. Sommige merken zullen arabica- en robusta-koffiebonen mengen, vooral espressomengsels.

Wat zijn de twee belangrijkste soorten koffie?

De meeste koffiebonen die je in de supermarkt, op de markt, in de koffieshop en in het café ziet, zijn arabicakoffie. Sommige merken zullen arabica- en robusta-koffiebonen mengen, vooral espressomengsels. Maar het grootste deel is arabicakoffie. Een groot verschil tussen Arabica- en Robusta-koffies zijn de omstandigheden waarin ze worden geteeld.

Arabicakoffie wordt overal boven de 600 meter op bergtoppen en in tropische omgevingen geteeld. Terwijl Robusta-koffie overal op zeeniveau tot ongeveer 600 meter wordt verbouwd. Robusta-koffies produceren ook hardere vruchten en zijn dus minder vatbaar voor vervelende insecten. Arabica daarentegen is kwetsbaarder en kan door bugs worden beschadigd.

Arabicabonen zijn verreweg de meest populaire koffiebonen en maken ongeveer 60% van de koffie in de wereld uit. Als je aan het eind van de dag vooral geïnteresseerd bent in een kop koffie een dagelijkse dosis cafeïne binnen te krijgen, kun je waarschijnlijk net zo goed een gewone kop Robusta nemen en de smaak verminderen met room en suiker. Het is in feite goed voor 60 tot 70% van de koffie die wereldwijd wordt geproduceerd, maar er zijn enkele andere soorten die veel minder vaak voorkomen in de Verenigde Staten. De extra moeite is zeker de moeite waard, want je krijgt een aanzienlijk betere smaak en versheid, ongeacht het soort koffieboon dat je kiest.

Als je een fervent koffiedrinker bent, heb je je waarschijnlijk afgevraagd hoeveel verschillende soorten koffiebonen er zijn en wat ze uniek maakt. Zoals eerder vermeld, is Arabica de meest voorkomende (en zeker meest verkochte) koffiesoort in Noord-Amerika. De boon wordt nu voornamelijk geproduceerd in Indonesië, Maleisië en de Filippijnen en vormt ongeveer 2% van de wereldwijde koffievoorziening.