Verlaagt stoppen met koffie de bloeddruk?

De bloeddruk stijgt als je cafeïne drinkt. Onderzoekers denken dat het er ook voor kan zorgen dat je bloedvaten niet zo breed blijven als ze zouden moeten voor een gezonde bloeddruk.

Verlaagt stoppen met koffie de bloeddruk?

De bloeddruk stijgt als je cafeïne drinkt. Onderzoekers denken dat het er ook voor kan zorgen dat je bloedvaten niet zo breed blijven als ze zouden moeten voor een gezonde bloeddruk. Als u minder cafeïne gebruikt, slaat u deze bloeddrukverhoging en mogelijke complicaties die daarmee gepaard gaan, over. Cafeïne kan je bloeddruk met een paar punten verhogen en bij sommige mensen zelfs meer.

1 Niet deelnemen aan cafeïne kan goed zijn voor je bloeddruk. Van cafeïne is aangetoond dat het de bloeddruk verhoogt vanwege het stimulerende effect dat het heeft op het zenuwstelsel. Veel mensen melden dat ze chagrijnig zijn tot ze's ochtends koffie hebben gedronken en anderen voelen zich lusteloos als de cafeïne's middags begint op te nemen. Koffie- en theevlekken tanden en zure & zoete energiedranken of frisdrank tasten het tandglazuur aan, waardoor tandbederf sneller ontstaat.

De kosten van een cafeïneverslaving kunnen behoorlijk oplopen, dus je kunt duizenden dollars per jaar besparen door te stoppen. Hoewel koffie veel antioxidanten bevat, kunnen mensen beter meer bosbessen of andere zeer voedzame voedingsmiddelen eten en zich concentreren op een algeheel gezonder dieet. Als je stopt, wordt de cafeïnetolerantie van je lichaam gereset, waardoor het heel goed werkt op de momenten dat je het echt nodig hebt. Zelfs mensen die na twaalf uur geen cafeïne meer hebben, melden een betere slaapkwaliteit na het stoppen met cafeïne.

Koffie, thee, energiedranken en frisdrank in flessen bevatten vaak een assortiment conserveermiddelen die zijn ontworpen om ze langer houdbaar te maken. Vooral het consumeren van grote hoeveelheden koffie kan diarree of losse ontlasting (en zelfs incontinentie) veroorzaken. Studies tonen aan dat dagelijkse koffieconsumptie je slaapcyclus kan veranderen, wat leidt tot onrustige slaap en slaperigheid overdag. Sterker nog, als u een multivitamine neemt bij uw kopje koffie in de ochtend, kan de cafeïne ervoor zorgen dat u niet van de voordelen profiteert.

Omdat collageen een direct effect heeft op de huid, het lichaam en de nagels, kan het voor u minder rimpels betekenen als u niet aan dat kopje koffie in de ochtend nipt. Veel onderzoeken wijzen op de gezondheidsvoordelen van koffie en thee vanwege hun antioxiderende eigenschappen. Ook is cafeïne in de gemeentelijke watervoorzieningen terechtgekomen vanwege al het weggegooide koffiedik.